top of page
  • Foto van schrijverHosai Safi

Zijn superfoods het geheim naar een gezond leven?

Wat zijn superfoods? Je ziet ze in speciaal winkels, online webshops maar ook in het luxe vak in de lokale supermarkt. Tegenwoordig worden ze steeds populairder: speciale zaden, bessen, granen, poeders en nog meer! Er worden allerlei claims gebruikt op de verpakking en ze zijn vaak super duur. Zijn deze producten echt een wondermiddel?


Claims

De term ‘superfood’ is niet beschermd en mag dus overal opgezet worden. Daarnaast staan er vaak gezondheidsclaims op die niet wetenschappelijk zijn onderbouwd, er zijn dus geen onderzoeken die deze effecten hebben bevestigd.

Gojibessen Er is geen bewijs dat gojibessen gezond zijn en ziektes kunnen verhelpen. Bij het eten van veel gojibessen kun je zelfs last krijgen van misselijkheid en overgeven. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar het effect van gojibessen en de bijwerkingen.

Chiazaad en hennepzaad Zaden bevatten veel omega-3 en vezels. Deze zaden zijn zeker gezond, maar vaak erg duur. Lijnzaad is qua voedingsstoffen erg vergelijkbaar en een stuk goedkoper! Dit kan voor veganisten een aanvulling zijn voor omega-3 omdat zij geen (vette) vis eten. Alle andere voedingstoffen zijn ook te vinden in granen, groente en fruit. Chiazaad bevat wel wat meer calcium dan lijnzaad, maar in melk zit een stuk meer.

Baobapoeder Er wordt beweerd dat dit rijk aan calcium, vezels, kalium en vitamine C is. In een portie zit echter helemaal niet zo veel. Er zit een stuk meer calcium in melk, noten of groente. Melk, groente en fruit bevatten ook veel meer kalium. Zemelen zijn een veganistische optie met evenveel calcium en vezels als baobapoeder. Poeder van açaí bessen Dit zou je moeten helpen met afvallen, maar hier is geen bewijs over te vinden in wetenschappelijke onderzoeken. Het bevat wel vitamine A, ijzer en calcium. De porties die op de verpakking staan zijn echter klein en super duur. Voor de voedingsstoffen kun je veel beter gewoon blauwe bessen eten, dit is zelfs nog goedkoper. Conclusie

Er is niet één product wat alle nodige voedingsstoffen bevat, hierom is het belangrijk om gevarieerd te eten. Ook als je kiest voor een ‘superfood’, is het belangrijk dit af te wisselen. Gezonde voeding zoals bijvoorbeeld groente, fruit en volkorengranen bevatten ook super veel voedingsstoffen en zouden dus eigenlijk ook bestempeld kunnen worden als ‘superfood’.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page