top of page
  • Foto van schrijverHosai Safi

Sporten en hypothyreoïdie

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021


Hypothyreoïdie is een toestand waarin de schildklier te weinig hormoon genaamd thyroxine (T4) aanmaakt. Dit ken je misschien beter onder de benaming traag werkend schildklier. In Nederland heeft ongeveer een half miljoen Nederlanders te maken met een traagwerkend schildklier.


Een hypothyreoïdie kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van:


Aangeboren zijn (erfelijk)

  • Een auto-imuunziekte (Hashimoto)

  • Medicatiegebruik (bijvoorbeeld om een te snel werkend schildklier tegen te gaan, ook wel hyperthyreoïdie genoemd)

  • Een ontsteking van de schildklier


Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid

  • Gewichtstoename

  • Vochtophoping

  • Toegenomen eetlust

  • Concentratieproblemen


Ervaring van een cliënt met hypothyreoïdie

Ik heb een hypothyreoïdie. Dit is minder dan 2 jaar geleden bij mij ontdekt en het is een familiekwaal. Mijn schildklierwaarde schommelt vaak met veel vermoeidheid en eetbuien als gevolg.


In de gym heb ik zowel mijn ups en downs. Maanden lang werk ik hard aan mijn gezondheid, maar dan komt er een periode waarin ik minder presteer. Dit kan gebeuren. Geen paniek! Dit is heel gewoon. Iedereen heeft weleens mindere dagen waarin zijn of haar lichaam meer rust nodig heeft. Dit komt net wat harder aan bij de mensen met een traag werkend schildklier.


Het is belangrijk dat je in deze periode goed voor je lichaam gaat zorgen en ook luistert naar wat je lichaam vraagt. Ben je moe? Rust uit. Krijg je meer honger? Eet wat meer (gezonde) tussendoortjes. Ook het behalen van 8 uurtjes slaap per dag is cruciaal.

Motivatie is ook niet iets dat ik altijd heb. Ik heb dagen in de gym waarbij ik geen zin of te moe ben om zwaar te liften. Ik zoek dan naar alternatieven om dan alsnog te bewegen. Zwemmen, stukje wandelen, fietsen of een andere beweging die je zelf leuk vind. Neem je vriend, vriendin of familieleden mee en klets met elkaar terwijl je wandelt. Zo knap je er zelf sneller van op, en voel je je minder slecht door een dagje (of dagen) gym te missen

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page